Your cart is currently empty!
Horeca in gevaar. “De sector dreigt zijn menselijkheid te verliezen”

Het collectief Restobar Bruxelles-Wallonie, een nieuwe groepering die los staat van de officiële federatie van de horecasector, voerde in Brussel en andere steden actie om te protesteren tegen de schadelijke gevolgen van de langdurige sluiting van de horeca. Bij één van die acties spraken we met Hubert Blanquet, net op het ogenblik dat bekend raakte dat de sluiting van de horeca tot minstens 1 april wordt verlengd.
Interview door Kostas (Brussel) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’
Wat is de situatie in de sector?
“Zelfs wie eigenaar is, blijft een stroom van vaste kosten kennen terwijl we onze activiteiten niet kunnen voortzetten en er dus geen geld binnenkomt. Voorheen waren er in deze sector heel wat gepassioneerde mensen die niet uit waren op persoonlijke verrijking, maar hun werk graag deden. Zij dreigen er tussen uit te vallen. Wordt de horeca een trieste en droge eenheidsworst van internationale ketens? De sector dreigt zijn menselijkheid te verliezen omdat enkel de winstgevendheid nog van tel zal zijn.”
“De magie, de poëzie die in deze plaatsen van sociaal contact gevonden kon worden, dreigt een grote klap te krijgen. Temeer daar België het land is dat er een erezaak van maakte om deze cultuur van gastvrijheid en gastronomie te cultiveren. Een bladzijde van onze identiteit dreigt te worden omgedraaid.”
Volstaan de steunmaatregelen van de regering en de gewesten niet?
“Afhankelijk van het geval zijn ze soms hoog, maar meestal zijn ze onvoldoende. Het is gewoonweg belachelijk om een bedrijf dat 400 euro aan huur heeft en een ander bedrijf dat 8000 euro aan huur heeft hetzelfde bedrag aan compensatie te geven, vooral wanneer deze steun voor zo’n lange periode van sluiting geldt. Straks zijn we meer dan een half jaar dicht! Het verschil in de bedragen tussen de verschillende gewesten geeft een wrang gevoel van onrechtvaardigheid. Een zaak in Vlaanderen ontvangt gemiddeld vijf keer meer dan in Brussel. Er wordt nieuwe hulp voorbereid. Het is maar de vraag of die op tijd zal komen.”
Van waar komt het nieuwe collectief Restobar?
“De eigenaars van enkele koffiezaken voelden zich tijdens de eerste lockdown in de steek gelaten door de officiële federatie. Er was een onaanvaardbaar verschil in behandeling tussen restaurants en koffiezaken. Bovendien beschikte de officiële federatie niet langer over de nodige wettelijke quota om representatief te zijn voor de sector. Het gebrek aan transparantie binnen het bestuur van de federatie kwam daar bovenop. Enkele uitbaters van koffiezaken hebben daarop een nieuwe organisatie opgezet, ook al krijgen we daar geen subsidies voor.”
Marc Raisière van Belfius verklaarde dat er wel wat cafés en restaurants weg mogen. Wat vond je daarvan?
“Het is natuurlijk zeer schokkend, vooral omdat het komt van de baas van een bedrijf dat in 2011 4 miljard euro steun van de overheid kreeg. De financiële crisis vanaf 2008 was het gevolg van risicovolle beslissingen van de banken. De huidige problemen in de horeca staan volledig los van beslissingen in onze sector.”
“Het aantal cafés en restaurants in verhouding tot het aantal inwoners is niet overdreven, gezien de bevolkingsdichtheid in België en de reeds eerder genoemde cultuur van gezelligheid. Marc Raisière heeft duidelijk een gouden kans om te zwijgen gemist.”